Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Kézműves Tojásfestők, Tojásdíszítők képes leírás - Kézműves - Népi mesterek.tlap.hu
részletek »

Kézműves Tojásfestők, Tojásdíszítők - Kézműves - Népi mesterek.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: kezmuves.tlap.hu » Kézműves Tojásfestők, Tojásdíszítők
Keresés
Találatok száma - 9 db
Antalné Tankó Mária gyűjtő

Antalné Tankó Mária gyűjtő

Az írott tojások gyűjtését 1990-ben kezdtem, többnyire a Gyimesbükkhöz tartozó patakokon (patakvölgyekben), mert itt mindenkit ismertem. Később felkerestem a gyimesközéploki és -felsőloki rokonaimat, ismerőseimet is, hogy a gyűjtemény minél gazdagabb legyen. Előbb magukat a tojásokat gyűjtöttem, de ezek nagy helyet foglaltak, törékenyek voltak és nyáron a meleg hatására egy részük menthetetlenül szétrepedt, így el kellett dobnom őket. Ekkor kezdtem a mintákat egy füzetbe rajzolni, sorszámozva, mindeniknek az elnevezésével, egy más füzetbe pedig a tojásírók nevét, lakhelyét, életkorukat és a gyűjtés évét jegyeztem be. A mintás füzetet a múzeum látogatói kézbe vehették és átnézhették, sőt húsvét táján magam is, mások is ebből válogattuk a nekünk tetsző mintákat

Báling Lászlóné tojásfestő Népi iparművész

Báling Lászlóné tojásfestő Népi iparművész

Tojásfestő népi iparművész. Csuhé,-szalma tárgykészítő, szövés, és a felsorolt szakokon oktatás. Népi játszóház vezetés természetes alapanyagokkal az ország bármely területén. Hímes tojás egyszínű, batikolt (két színben ), metszett (amely két színből áll, és a szín egy része vissza van marva ecettel). Tojásíró forgalmazása, amely alkalmas hideg és forró írástechnikára.

Balogh Ildikó tojásfestő Népi Iparművész

Balogh Ildikó tojásfestő Népi Iparművész

Családi hagyomány továbbépítésével kezdte munkáit, egyszínű viaszolt tojásokra alkalmaz somogyi, zalai, tolnai, baranyai, erdélyi, felvidéki motívumokat. A Népi Iparművészeti Tanácsnál zsűríztetett hímeseivel a hagyományok megőrzésére és újítására törekszik. Tevékenysége: mesterségbemutatók, gyermekek és felmőttek tanítása. Munkái elismeréseként Népi Iparművész címet szerzett. A tojásírásban találta meg nyugalma egyik forrását.

Csuhaj Tünde tojásdíszitő

Csuhaj Tünde tojásdíszitő

1954-ben születtem Tamásiban. A Pécsi Művészeti Szakközépiskolában kerámia szakon végeztem tanulmányaimat. Tojás diszítéssel 1990 óta foglalkozom. Liba, hattyú, emu, nandu és strucc tojásokat diszítek maratott, fúrt, festett technikával. Hollandiában 2000-ben és 2001-ben és Franciaországban 2003-ban kiállítási első díjat kaptam. 1990-ben 'A tojáshímző' címmel portréfilm készült rólam, amelyet országos TV csatornák vetítettek.

Fehér Ferencné tojásfestő

Fehér Ferencné tojásfestő

A tojásfestő hagyomány a családunkban legalább 50 éves múltra tekint vissza, hiszen még nagyanyám és édesanyám is ezzel foglalkozott. A családunk sok női tagja foglalkozik tojásfestéssel, a nővérem, unokahúgom, és két lányom is. Az évek során folyamatosan tökéletesedett a technika, minél tökéletesebb módszereket dolgoztunk ki. ű Számos nemzetközi kiállításon vettem részt, többek között Svájcban, Ausztriában és Németországban. Ezzel az oldallal szeretnénk bemutatni ezt a gyönyörű népi hagyományt, és természetesen lehetőség van rendelésre is, hogy hogyan, ezt a rendelés címszó alatt részletesen megtalálja!

Huszákné Czencz Marietta tojásfestő

Huszákné Czencz Marietta tojásfestő

Báta faluban Dér Józsefné, Treszka néni volt a hagyományörző, aki a népművészet mestere címet is megkapta. Õ és édesanyja érdeme a hagyományos motívumok megmentése. A tojásfestést tőle tanultam, mivel a szomszédunkban lakott. Minden mintának megvolt az elnevezése: tulipános, békahátas, madaras, szives, szallagos, csillagrúzsás, szöllőleveles, koszorús, kötőfékes, ibolyás, árvácskás, makkos, cseresznyés, halas, címeres, szegfűs, láncos, folondáros. A rajzokat kicával, méhviasszal 'írom', batikolt eljárással. Utána különböző festéklevekben fürdetem, és a méhviasz letörlésével előjönnek a színek, a minták.

Lóránt Jánosné, Leitner Olga tojásfestő

Lóránt Jánosné, Leitner Olga tojásfestő

Karcolt tojásokat készítek,a csipkeszerű minták cseh , ukrán , lengyel ,szlovák és természetesen magyar mintákon alapszanak. A különbözőalapszínekből kivillanak a dekoratív fehér minták. Munkáimat nagy igényességel készítem , mindig a harmóniára és a szépségre törekszem. Alkotásaim megtekinthetők, megvásárolhatók és megrendelhetőek.

Rózsa Györgyné és Rózsa Edit tojásfestő

Rózsa Györgyné és Rózsa Edit tojásfestő

Rózsa Györgyné tojásíró: Hagyományos, írott, zsűrizett népművészeti tojásokat készítek. Munkáimmal több népművészeti kiállításon vettem részt. Többek között erdélyi és gömör-vidéki motívumokat használok. Az írott hímestojásokon kívül levélrátétes és metszett tojásokat is készítek. Rózsa Edit tojásfestő: Tojásmintáim hagyományos, régi - gyimesi- és hétfalusi csángó - motí vumok, illetve saját tervezésű zsűrizett hímestojások. Viszonylag kis szériában, batik-technikával készülnek, írókával.

Zsigóné Kati népi iparművész

Zsigóné Kati népi iparművész

Mottom: Művészetem a gyökerek szeretetéből fakad és ma a családom, a környezetm szeretetéből táplálkozik. Zsigóné Kati népi iparművész vagyok. Kecskeméten élek. Gyermekkoromban azt mondogatta édesanyám: egy nő úgy szép, ha kézimunkázik. Elejében kényszernek tűnt, de hamar ráéreztem a benne rejlő gyönyörűségre és magam is elkezdtem mintákat rajzolni. A szép szeretete vonzott és az új megismerése motivált, akkor is és ma is. Az igazi, velemszületett énem - az alkotás öröme, a hagyományok ápolása, a tanítás, alázattal megmutatni önmagam, kibontakoztatni tehetségem a nagyérdemű előtt, hátha örömüket lelik benne az emberek.

Tuti menü