Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Kézműves szervezetek képes leírás - Kézműves - Népi mesterek.tlap.hu
részletek »

Kézműves szervezetek - Kézműves - Népi mesterek.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: kezmuves.tlap.hu » Kézműves szervezetek
Keresés
Találatok száma - 11 db
A Magyar kézművesség kincstára

A Magyar kézművesség kincstára

Immár bolt nélkül, erre a honlapra gyűjtjük össze az általunk elérhető népi iparművészek zsűrizett munkáit, és más magyar értékeket, melyeket szívből ajánlunk minden kedves látogatónknak. Oldalunk megetkintésével, vásárlásával a magyar népművészek hagyományőrző tevékenységét, magyar értékeink megmaradását támogatja.

A Magyar Kézművességért Alapítvány

A Magyar Kézművességért Alapítvány

Alapítványunk a természetes anyagokat felhasználó népművészeti vagy iparművészeti jellegű egyedi termékeket előállító művészi kézművesekkel, kihalófélben lévő szakmák, mesterségek képviselőivel foglalkozik.

Békés Megyei Népművészeti Egyesület

Békés Megyei Népművészeti Egyesület

Az egyesület célja: a népművészet, ezen belül kiemelten a népi kézművesség hagyományainak fejlődése, ápolása, a mai kornak megfelelő népi iparművészeti alkotásokon keresztül a közízlés formálása. Szervező, fejlesztő munkájával alkotó közösségeket hoz létre. Tagjainak és az érdeklődőknek szakmai és esztétikai segítségnyújtást biztosít, előadások, tanfolyamok, népművészeti táborok, kiállítások, pályázatok és egyéb rendezvények szervezésében. Szervezi az iskolarendszeren kívüli öntevékeny, önképző szakmai tanfolyamokat. Közreműködik a térség környezeti, szellemi, művészeti értékeinek, hagyományainak feltárásában, megismertetésében. Az egyetemes nemzeti, a nemzetiség és más kisebbségi kultúra értékeinek megismertetését és megértését segíti elő.

Kézművesek Európában

Kézművesek Európában

Minden Európai Unióba tartozó nép, népcsoport identitásának megőrzése szempontjából kulcsfontosságú kérdés a kulturális hagyományok, népszokások, népművészetek, kézművesek kultúrkincsének megőrzése, ápolása és bemutatása az egyre erősödő globalizáció miatt. Számos olyan népművész, kézműves, népi iparművész él a Kárpát-medencében, akiknek az alkotásaik értékesítése jelenti egyben a jövedelem forrást is. Ugyanakkor Ők egyúttal valami olyat tudnak, ami a magyar kultúra, a magyar hagyományok szerves része, igazi hungarikum. Jelentősen növelné az esélyeiket, ha bemutatkozhatnának az Interneten, hiszen ez számukra üzleti lehetőség is egyben. Ugyanakkor örökre megőrizhetővé válik az a kultúrkincs, azok a hagyományok, amelyet Ők képviselnek. A Kézművesek Európában portál célja a határokon átívelő Internet felhasználásával, a különlegességek valamennyi országra, tájegységre, népre, jellemző módon történő bemutatása.

Magyar Hangszermíves Céh

Magyar Hangszermíves Céh

Valamikor a régiségben a hangszerkészítő, a muzsikus és a zeneszerző folyamatos, tevékeny együttműködésben dolgozott. Egymás munkáját segítették, inspirálták. A hangszerkészítő ötletei fejlesztették a muzsikus játéktechnikáját, bővítették a zeneszerző eszközrendszerét. Mindezeket pedig életben tartotta a mesterek, ősök tisztelete, a hagyományok őrzése, a tanítás, amely apáról fiúra szállt. Ez a világ azonban elmúlt. Manapság annak is örülnünk kell, ha valaki még különbséget tud tenni akusztikus hang és elektromos jel között. Örülhetünk, ha gyermekeink nem válnak a média és a számítógép művilágának fogyasztóivá, hanem módjuk van ember módon élni. Ennek egyik alapja az aktív zenélés, a zenei műveltség megszerzése. Egyesületünk demonstrálni kívánja a zene fontosságát az élet minden területén, különösképpen a zeneoktatásban, gyermeknevelésben. Tagjaink különleges magyar nemzeti értékként kezelik a hangszerészetet. Ez a nemzeti érték az évezredes néphagyományban és a sok évszázados szakmai tradíciókban rejlik. A Magyar Hangszermíves Céh tagjai hangszerkészítőkből, zeneszerzőkből, előadó-művészekből, oktatási és közművelődési szakemberekből állnak.

Magyar kézműves és értékőrző térkép

Magyar kézműves és értékőrző térkép

Magyar kézműves, földműves és értékőrző térkép. Ezen a térképen megtalálhatjuk azokat a kézműveseket, zöldség- és gabona termesztőket, állattenyésztőket/tartókat, olyan embereket, közösségeket akik az ősi magyar hagyományokat, tudást őrzik, művelik és tanítják.

Nagykunsági Népművészek Egyesülete

Nagykunsági Népművészek Egyesülete

Egyesületünk 2002-ben alakult Karcagon. Az alapító tagok közül majdnem mindenki tagja a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Népművészeti, és más egyesületeknek is. Mégis fontosnak tartottuk, hogy szűkebb környezetünkben, szülőföldünkön, a Nagykunság fővárosában, Karcagon is létrehozzuk Egyesületünket. A nagy megyei népművészeti egyesületekhez mérten kisebb közösségként szeretnénk megszervezni magyar néphagyományunk és a Nagykunság népművészete ápolását, továbbadását - oktatás, mesterségbemutatók, rendezvényeken, kiállításokon való részvételek révén. Így hatékonyabban szeretnénk fölhívni a figyelmet Magyarországnak ezen vidékére, természeti kincseire, s a nagykunsági emberek különlegesen gazdag népművészetére, kézműves kultúrájára.

Népművészeti Egyesületek Szövetsége

Népművészeti Egyesületek Szövetsége

A Népművészeti Egyesületek Szövetsége (NESZ) 25 éves múlttal rendelkező civil szervezet, megalakulása óta legfontosabb céljának tekinti a hagyományos magyar népi kézművesség értékeinek támogatását, a népművészettel foglalkozó emberek összefogását, regionális egyesületek, szervezetek létrehozását. A Szövetség feladata a szakmai érdekképviselet, a tagszervezetekkel, alkotóházakkal való folyamatos kapcsolattartás, tevékenységük koordinálása, illetve a kölcsönös információáramlás biztosítása. Ezen kívül kezdettől fogva a NESZ tevékenységi körébe tartozik rendezvények, kiállítások, vásárok rendezése, pályázatok kiírása, szakmai továbbképzések, táborok megszervezése.

Palóc Népművészeti és Háziipari Szövetkezet

Palóc Népművészeti és Háziipari Szövetkezet

A Palóc Népművészeti és Háziipari Szövetkezet Szécsényben ötven éve működik, ahol mindmáig készítik a palóc szőtteseket hagyományos kézi szövéssel, csévéléssel, a század elejéből származó felvetőgéppel. Nógrád megyében már a harmincas évek végén megfigyelhető volt a szervezetten működő háziipari tevékenység Nógrád Palóc Háziipar néven. Balassagyarmaton, Érsekvadkerten, Kazáron, Nagylócon és a felvidék visszacsatolása után Losoncon is voltak telephelyei. Akkor még csak kenderből, lenből, pamutból készítettek lepedőt, ágyneműt, törölközőt és egyéb háztartásbeli kiegészítőket. Később tértek rá a gyapjú feldolgozására.

Hirdetés
Veszprémi Kézműves Műhely

Veszprémi Kézműves Műhely

Az egyesület célja: a népművészet és a kézművesség hagyományainak, szellemi értékeinek és technikai tapasztalatainak felelevenítése és megőrzése, igényes alkotásra nevelés a fafaragó, kerámikus, textilműves és egyéb kézműves népművészeti és iparművészeti ágakban. Közreműködés a társadalmi környezet és a társadalmi tudat formálásában, ismeretek terjesztése a haladó művészeti és közösségi hagyományok ápolása révén.

Világbiztonság: Hun Múzeum

Világbiztonság: Hun Múzeum

Kézművesek jelentkezését várjuk a tárgyak reprodukálásához! A hunok tárgyi emlékei nagy hasonlóságot mutatnak a korábbi szkíta és hsziungnu leletekkel. A sztyeppei szkíta-hsziungnu-hun művészet hagyatéka a Kínai nagy faltól a Kárpát-medencéig mindenütt föllelhető.A hun korszak talán legismertebb tárgyai a két vagy négy darabban öntött, majd összeforrasztott bronzüstök. Ugyanilyen bronzüstök a belső-ázsiai (Ordosz-vidéki) hsziungnu lelőhelyekről is nagy számban kerültek elő. Elterjedésük jól tükrözi a hsziungnuk és hunok uralmának kiterjedését. Magyarországon Törtelről és Hőgyészről ismerünk ép példányokat.

Tuti menü