Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Kézműves Kékfestők képes leírás - Kézműves - Népi mesterek.tlap.hu
részletek »

Kézműves Kékfestők - Kézműves - Népi mesterek.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: kezmuves.tlap.hu » Kézműves Kékfestők
Keresés
Találatok száma - 5 db
Dr. Bolyós András kékfestő mester

Dr. Bolyós András kékfestő mester

Dr. Bolyós András 1942-ben született Jászdózsán. Családi rokonságába tartozott Jakkel Sándor, aki Jászapátiban folytatott kékfestő tevékenységet. Gyerekkorától fogva ismerte a műhelyt, a Vegyipari Technikumi évek alatt, majd az egyetemi évek során egyre nagyobb kötődést tanúsított a kékfestő szakma iránt. Vegyészmérnöki diplomát szerzett.

Kékfestő Kovács család

Kékfestő Kovács család

Az első műhelyük Kecskeméten a Festő utcában volt, majd Kiskunfélegyházán alapítottak üzemet, később pedig id.Kovács Miklós Tiszakécskén lett kékfestő, az 1927-ben kialakított műhelyében. Fia, Kovács Miklós előbb segédként dolgozott apjával, majd 1962-ben tette le a kékfestő mestervizsgát. A népi iparművész cim után 1985-ben a Népművészet Mestere címet is megkapta. 1995-ben az Év Mestere elismerésben részesült. 1995-1998 között, a családdal, szakértőként tevékenykedett a szentendrei Néprajzi Múzeumban, egy eredeti kékfestő műhely kialakításában.

Sárdi János kékfestő mester

Sárdi János kékfestő mester

Különös hangulata van Nagynyárádon Sárdi János bácsi kékfestőműhelyének. Már az udvaron megakad a szemünk egy csodálatos citromfán, amin számtalan kisebb-nagyobb citrom kelleti magát. Természetesen ennek is története van. Pontosan annyi idős ez a fa, mint János bácsi iparengedélye, akkor kapta valakitől 52 éve, amikor ebben a házban elkezdte a kékfestő műhelyében a munkát.

Skorutyák János kékfestő

Skorutyák János kékfestő

A kékfestés egy kihalóban lévő ősi textilfestő eljárás. A természetben található színezőanyagok közül a kék színt adó indigó fordult elő a legnagyobb mennyiségben. Alkalmazása az egész Földön elterjedt. Többek között ezért festették kékre a farmernadrágot is. Nálunk falusi viselet volt. Jelenleg néptánccsoportok keresik. Felhasználják még vendéglőkben, borozókban és lakásokban, nyaralókban terítőnek, függönynek, vagy ajándékozásra is. A különleges alapanyagok beszerzése és a sok kézimunka miatt az eljárás drága.

Tolnai Kékfestő Műhely és Múzeum

Tolnai Kékfestő Műhely és Múzeum

A Tolnai Kékfestő Műhely igen tekintélyes múltra tekint vissza, 1810-ben alapították. A mai napig a régi eszközökkel, gépekkel és több száz különböző mintafával dolgozunk. A még műhelyként is működő múzeum csoportosan látogatható tavasztól őszig. A látogatóknak bemutatót tartunk mintázásból, valamint végignézhetik a műhelyt és megismerhetik a gépeket, munkafolyamatokat. A bemutató kb.30 perc élőszóban. Vásárlási lehetőség az itt készült termékekből: méteráruk, terítők, szalvéták, kötények, párnák, különböző ajándéktárgyak. Műhelyünkbe előzetes bejelentkezés után várjuk sok szeretettel a kedves látogatókat, valamint egész évben megtalálhatóak vagyunk különböző kézműves vásárokon, melyek listáját honlapunkon folyamatosan frissítjük.

Tuti menü