Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Kézműves Hangszerkészítők képes leírás - Kézműves - Népi mesterek.tlap.hu
részletek »

Kézműves Hangszerkészítők - Kézműves - Népi mesterek.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: kezmuves.tlap.hu » Kézműves Hangszerkészítők
Keresés
Találatok száma - 21 db
Andréka Gábor és Andrik István hangszerész mesterek

Andréka Gábor és Andrik István hangszerész mesterek

1982. áprilisában Andrik István rézfúvós, és Andréka Gábor fafúvós hangszerész mesterek, önálló iparosok, elindították közös vállalkozásukat. A két név hasonlatossága csábított a szójátékra, így lett a cég neve And &And Fúvós Hangszer Kft. A műhely az első tíz évben a hangszerek javításával segítette a zenélni tanulókat és a muzsikusokat. A rendszerváltozás után megszűnt a külkereskedés monopóliuma, vállalkozásunk kibővült a kereskedéssel. Hónapról hónapra gyarapodik a választék. Az igényekkel naponta szembesülve kell megtalálni a különböző tudásszinteknek és pénztárcáknak megfelelő zeneszerszámokat.

Béres Attila cserép-, fa- és keretesdobok

Béres Attila cserép-, fa- és keretesdobok

Családi vállalkozásunkat 1995-ben alapítottuk. Termékeink elsősorban ütőhangszerek, készségfejlesztők, melyeket a gyermekek már óvodás kortól használhatnak. Nagyobb hangszereink hivatásos zenészek kezében is bizonyítottak.

Birinyi Hangszer - xilofon

Birinyi Hangszer - xilofon

Az idiofon (a hangforrás maga a hangszer test) ütős hangszerek családjába tartozó xilofon minden kontinensen használatos. A legtöbb xilofonféle Afrikában, Óceániában és Délkelet-Ázsiában fordul elő, ahol virtuózan, sokféle játéktechnikával szólaltatják meg azokat. Pl. földre, combra, asztalra helyezve, vállra akasztva, törökülésben, térdelve, állva, két fa verővel a kézben játszanak. A közép-afrikai nagyméretű fatörzsxilofonon 2-3 zenész muzsikál. A legvirtuózabb xilofonosok Burmában, Jáva szigetén és az indonéz gamelán zenekarokban találhatók.

Bökös László hegedűkészítő mester

Bökös László hegedűkészítő mester

Bökös László vagyok, hangszerkészítő Nagyváradról, Romániából. 1954-ben születtem Nagyváradon, város, mely híres múltbeli hangszerkészítőiről, mint például a Bárány testvérek, Barabás, Simon Gy.-hegedűkészítők, valamint Szabó-orgona készítő és Homoki-cselló készítő. Hegedűkészítést az idősebb mesterektől tanultam, úgy mint: Molnár, Szabó, Kása, akik Reményi M.-nél, a híres magyar hangszerkészítő mesternél inaskodtak Budapesten 1920-1930 között. A hegedű iránti szeretet már nagyon korán jelentkezett, évekig voltam hegedűs a Nagyváradi Bazilika Zenekarában. Az elméleti tudást a Nagyváradi Népművészeti Főiskolán szereztem meg, melyet aztán később a gyakorlatban kamatoztattam. Zenész múltam tapasztalatai és az elméleti tudás összefonódása egyedi stílust és koncepciót eredményezett a hangszerek konstrukciója terén. Hangszereimmel a következő nemzetközi és helyi kiállításokon vettem részt: 1999- Frankfurt am Maine, nemzetközi hangszerkiállítás 1999- Bukarest, nemzetközi hangszervásár 2000, 2001, 2002-Nagyvárad, Expo Varadinum: nemzetközi termékbemutató 2002-2006- Nagyvárad, országos népművészeti kiállítás

Budavári Attila orgonaépítő mester

Budavári Attila orgonaépítő mester

Munkánk során speciális igényeket elégítünk ki, mivel minden hangszerünket egyedileg tervezzük és illesztjük be az adott térbe, -szem előtt tartva a hely akusztikai és építészeti sajátosságait. Ehhez munkánk során együttműködünk akusztikusokkal, építészekkel, restaurátorokkal csakúgy, mint orgonaművészekkel és orgonaszakértökkel. Hangszereink konstrukciója során alkalmazott koncepciónk az orgona számára rendelkezésre álló hely optimális kihasználása, és az adott igénynek maximálisan megfelelő szerkezet kidolgozása. Fontosnak tartjuk, hogy orgonáinknak nemcsak a külső megjelenése, hanem belső alkatrészei is megbízható, kiváló minőségben készüljenek el.

Darabont Zoltán Orgonasíp készítő

Darabont Zoltán Orgonasíp készítő

Tizenöt éves gyakorlattal vállalom: - orgonafémsípok készítését, 8'-ig, - fém- és fasípok javítását, pótlását, restaurálását, - helyszínen homlokzat felnyitását, tisztítását, fényesítését.

Draskóczy Gábor hegedű, brácsa, csellókészítő

Draskóczy Gábor hegedű, brácsa, csellókészítő

Draskóczy Gábor 1976-ban született Budapesten. Hat éves kora óta hegedül, gimnáziumi tanulmányait követően a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Hangszerészképző Iskolájában tanult, melyet 1996-ban fejezett be. A hangszerjavítás terén több hangszerkészítő mester műhelyében gyűjtött tapasztalatot, a hegedűkészítés mesterfogásait Holló Bence műhelyében sajátította el 1997 és 2004 között. 2004-ben nyitotta meg saját műhelyét, ahol mesterhangszereit (modern és barokk hegedű, brácsa, cselló) készíti.

Fa-Hangadó Bt. - Népi hangszerek

Fa-Hangadó Bt. - Népi hangszerek

Furulyák, kavalok, körtemuzsikák, dorombok, töröksípok, dobok, xilofonok, zuzoló, csattogó, nádfurulya, szarutülkök és egyéb szaru alapanyagú tárgyak jellemzik kínálatunkat. A kínálatunkban szereplő hangszerek mindegyikén játszunk is, ami még inkább figyelemfelkeltő és fokozza az esztétikai hatást, ami ezeknek az egyszerű hang- és zajkeltő ezközöknek a látványa nyújt.

Gáts Tibor citera és ütőgardon készítő

Gáts Tibor citera és ütőgardon készítő

Kaposváron született 1949-ben. Népi hangszereket 1973 óta készít, elsősorban különféle citerákat, valamint ütőgardont. Hangszereit kitűnő mesterségbeli felkészültséggel, magas színvonalon készíti. Az anyag gondos megválasztása, a szerkesztés archaizmusa és pontossága, a formai szépség és a műgonddal megoldott kivitelezés jellemzi hangszereit. Rendkívül sokféle citerát készít (formai, méretbeli, hangszín, hangmagasságbeli különbségek), amelyek hagyományos magyar népi citerák, ugyanakkor "Gáts" hangszerek is, magukon hordozva az alkotó egyéniségét, saját elképzeléseit is. Ugyanilyen mértékben igazodik a felhasználók igényeihez is, ezért hangszereit egyaránt szívesen használják hivatásos és amatőr zenészek, citera együttesek és népzenei iskolák is.

Hirdetés
Gollob Balázs hegedűkészítő mester

Gollob Balázs hegedűkészítő mester

Gollob Balázs hegedűkészítő mester. Modern építésű hangszereken kívül barokk korabeli méretezéssel is készít és átépít hegedűket, brácsákat és csellókat. Hangszerein Magyarországon és külföldön is egyaránt játszanak.

Héjja János gordonka, csellókészítő

Héjja János gordonka, csellókészítő

Orosházán születtem 1976-ban. Gyerekkorom óta hangszerek között éltem. Valamennyi vonóshangszeren tanultam játszani, legtöbb időt azonban csellójátékkal töltöttem. 1994-ben kezdtem szakmai tanulmányaimat a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola (Zeneakadémia) Hangszerészképző Iskolájában. Inaséveim első felét Szegeden, Daróczi Péter hangszerkészítőnél töltöttem. Az idős mestertől leshettem el a hangszerkészítés alapvető fortélyait.Tanulóidő m második felét Rácz Barnabásműhelyében töltöttem. Itt volt alkalmam új hangszer készítésben gyakorlatot szerezni, és magasszintű hangszerrestaurálási technikákat elsajátítani. 1996-ban szereztem segédlevelet. 1998-ban alapítottam meg saját műhelyem, ahol főként mestercsellók készítésével, restaurálásával foglalkozom, jóllehet műhelyemből kikerültek hegedűk és nagybőgők is. Szakmai tudásom gyarapítása céljából számos európai és amerikai műhelyben járhattam, és munka közben sajátíthattam el idős, tapasztalt, világhírű mesterektől a hangszerek legideálisabb beállításait, apró fortélyokat a tökéletes hangzás megtalálása érdekében.Azonban a megszerzett tudással nem beérve, folyamatosan kutatom a hangszerek tökéletes hangzásához vezető utat.

Jáky György orgonakészítő

Jáky György orgonakészítő

A több évszázados múltra visszatekintő kézműves hagyományokból és munkamódszerekből merítve orgonáinkat többnyire csak tömör faanyagokból készítjük, mellőzve a napjainkban már az orgonaépítészet területén is általánosan elterjedő bútorlapok, rétegelt lemezek alkalmazását. Véleményem szerint az orgona annál nemesebb, minél inkább természetes anyagból van. Kerüljük a készen vásárolható orgonaalkatrészek és részegységek beépítését, mert ez a szokás uniformizálhatja a hangszereket. A jól felszerelt műhely, a kiváló géppark és az igényes kézi szerszámok lehetővé teszik, hogy orgonáinkhoz minden alkatrészt magunk készíthessünk el biztosítva ezzel a legideálisabb technikai és mechanikai feltételeket.

Komróczki Gyula citerakészítő

Komróczki Gyula citerakészítő

A citera hangjával már kisgyermekként megismerkedhettem édesapám jóvoltából. Családi és baráti rendezvényeken rendszeresen felcsendült ennek - a számomra már akkor nagyon kedves - hangszernek a hangja. El is határoztam, hogy feltétlenül megtanulok ezen a hangszeren játszani. Amikor első hangszereimet kézhez vettem - még korántsem tudatosan - a régi citerák gyűjtését elkezdtem, az első eszköz, ami hozzám került, egy szúette, öreg citera volt. A gyűjtőszenvedélyemnek köszönhetően sokféle hangszert és még annál is több technikai megoldást ismerhettem meg. Édesapám segítségével még 1977-ben megalakult az első körösladányi citerazenekar. A hangszeres népzene folyamatos tanulása mellett egyre komolyabban érdekelt a hangszer technikai felépítése. Zenekarunk használt citeráinak a karbantartása és javítása alkalmával megismerkedhettem néhány apró szakmai fogással.

Kovács László citerakészítő

Kovács László citerakészítő

Kovács László 1987-ben végzett a Kaesz Gyula Faipari Szakmunkásképző Iskola hangszerkészítő szakán cimbalomkészítőként. Rövid ideig a Kozmosz Ipari szövetkezet cimbalomműhelyében dolgozott, majd 1989-ben Néprajzi Múzeum Népzene Gyűjteményébe került hangszerrestaurátorként. 1991-ben általános tárgyrestaurátori képesítést szerzett. 1999 óta népzenészi, oktatói tevékenysége mellett saját műhelyében népi hangszerek, elsősorban citerák készítésével foglalkozik. Hangszereit a Népi Iparművészeti Tanács zsűriszámmal látta el. Jelenleg három alaptípusú - vályú, kisfejes és hasas citerák készítését vállalja zenekarok és szólisták számára prím és tenor, fenekes és feneketlen kivitelben minden hangolásban és méretben.

Müller György zongorakészítő mester

Müller György zongorakészítő mester

A Müller Piano megrendelői a magyar művészvilág - operaénekesek, zeneszerzők, karmesterek, zongoraművészek - köreiből kerülnek ki. Hangolások és koncerthangolások mellett a cég fő profilja régi, márkás zongorák felújítása a mai korszerű igényeknek megfelelően. Az elmúlt, több mint száz év alatt a család számos szakmai kitüntetést kapott.

Nagy Balázs tekerőlant készítő

Nagy Balázs tekerőlant készítő

Mint népzenész kezdtem foglalkozni a népihangszerek tanulmányozásával, elkészítésük módjával, játékstilusuk elsajátitásával. Többféle hangszerrel is próbálkoztam már, de leginkább a tekerőlant nyerte el a tetszésemet, igy már vagy 15 éve ezzel a hangszerrel foglalkozom. Múzeumi példányok alapján készítettem el az első példányokat, majd a kollégák és a magam tapasztalata alapján kezdtem "modernizálni" a hangszereket, vagyis a mai igényeknek megfelelő minőséget elérni , de meghagyva az eredeti formát, a díszítéseket, hogy szinte semmit se lehessen észrevenni a módosításokból. A Néprajzi Múzeum gyűjteményében ismertem meg a Magyarországon fellelhető tekerők jellemző formáit, díszítéseit és ezek alapján alakítottam ki az általam azóta is alkalmazott méreteket, formákat . Munkám során nagyon sok régi hangszerrel találkoztam, ezek mindegyikén találtam nagyon sok ötletes, eredeti megoldást, amit hűen alkalmazok minden hangszeremen.A magyar tekerő és a nyugateurópai tekerőlant ugyan különbözik egymástól, de a számtalan jó megoldás minden tipusú hangszeren alkalmazható.

Pálok Tibor hegedűkészítő

Pálok Tibor hegedűkészítő

"Egyetlen hegedűkészítő sem megismételhető, ebben valamennyi hasonlít Stradivarihoz." Középiskolai tanulmányaim befejezésével egy időben találkoztam először a hangszerész szakmával. Mivel gyerekkorom óta érdekelt a kézművesség és a zene, ezért a hegedűkészítő-mesterség rendkívül kíváncsivá tett és lassan-lassan a szerelmemmé vált.

Tuti menü