Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Kézműves Gyapjú, Nemezkészítők képes leírás - Kézműves - Népi mesterek.tlap.hu
részletek »

Kézműves Gyapjú, Nemezkészítők - Kézműves - Népi mesterek.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: kezmuves.tlap.hu » Kézműves Gyapjú, Nemezkészítők
Keresés
Találatok száma - 5 db
Botta Mónika nemezkészítő

Botta Mónika nemezkészítő

1970.12.27-én születtem Budapesten. Édesanyám, 1980 óta foglalkozik kézi szövéssel, elsősorban festékes gyapjúszövéssel. 1988-ban kezdtem el én is a gyapjúszövést. A kézművesség hagyománya és tisztelete gyermekkorom óta körülvesz, bennem van, hiszen családom tagjai a népzene, kézművesség jeles képviselői, művelői közé tartoznak. Szintén Édesanyám tanításai alapján, 1997-ben ismerkedtem meg a nemezzel. Megmutatta, hogyan kell labdát, képet készíteni kártolt gyapjúból, forró víz és szappan segítségével. A kis nemezlabda készítését nem fejeztem be, ellenben az első kép elkészítése után azonnal nekiláttam a másodiknak. Nagyon tetszett a technika, az anyag készítés során való formálhatósága a szőttesekhez képest. Próbálkozásaim során egyre inkább beleszerettem. A tárgyak díszítési technikáit többnyire magam fedeztem fel, mely így még nagyobb sikerélményt jelentett és jelent számomra a mai napig is. Miután az alapvető fogásokat sok gyakorlás után megtanultam, egyre több forma és megmunkálási lehetőséget láttam az anyagban, s ez által egyéni technikák megvalósítása is lehetővé vált számomra.

Gittinger Sára nemezkészítő

Gittinger Sára nemezkészítő

Nagyon megfogott a technika egyszerűsége, amely lehetővé tette széleskörű elterjedését a nagyállattartó nomád népek között. Mivel a főiskolán csak a legalapvetőbb dolgokat tanultuk meg, otthon próbáltam bővíteni a tudásomat. Gyapjút vettem és kísérletez-gettem, közben elolvastam azt a pár könyvet, amit a témában találtam. Faliképeket nemezeltem, és szerettem volna szép, részletes mintákat készíteni a legősibb és számomra legérdekesebb belehengerelt módszerrel.

Gulyás gyapjúműhely

Gulyás gyapjúműhely

Gyapjúfonó műhelyünket még a néhai nagyapám alapította az 1920-as években. Jómagam 1982 óta tevékenykedem gyapjúfonó kisiparosként a feleségemmel. Kezdetben csak fonalkészítéssel foglalkoztam, mostanra gyapjútermékek széles válsztékát kínálom a kézzel kötött termékektől az ágyneműig. Emellett ellátom kötő- és szövő fonallal, nemezgyapjúval dolgozó kézműveseket is. 1998-tól zsűriztetem a termékeimet.

Pádár Ágnes gyapjúműves

Pádár Ágnes gyapjúműves

A magyar népművészeten a csíki / erdélyi festékes szőnyegek kompozícióiból kiindulva, de egyetemes motívumokat használva tervezem gyapjú szőtteseimet, melyek exkluzív ajándékok lehetnek, de a hétköznapokban is kedves lakberendezési tárgyaink.

Toll Tünde gyapjúműves

Toll Tünde gyapjúműves

1995-ben végeztem a bécsi Geotheanistische Studienstätte, művészeti tanárképző intézetében. 2004 őszén, lakberendezői felhívásra kísérletezni kezdtem gyapjúval. Hogyan használható fel a gyapjú melegsége vizuális élményként? Az elmúlt év kísérleti munkájának eredményei láthatók a képeken. A képek szabadon összerendezett színes gyapjúszálak, üveg borítás alatt.

Tuti menü