Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Kézműves Csuhé-, Gyékény- és Szalmafonók képes leírás - Kézműves - Népi mesterek.tlap.hu
részletek »

Kézműves Csuhé-, Gyékény- és Szalmafonók - Kézműves - Népi mesterek.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: kezmuves.tlap.hu » Kézműves Csuhé-, Gyékény- és Szalmafonók
Keresés
Találatok száma - 5 db
Kovácsné Drajkó Piroska Szalmavilág

Kovácsné Drajkó Piroska Szalmavilág

Elsődleges és legfőbb célom az volt, hogy oldalam gyönyörködtesen, megismertesen a magyar kultúra régi kincseivel, és ajándékötletekkel szolgáljon, vásárlásra buzdítson. Én egy olyan szakmát vettem a kezembe néhány évvel ezelőtt, egy csodálatos könyv segítségével, amely egyre inkább az elfeledett mesterségek kategóriájába tartozik. Megszerettem a szalmát,mint csodálatos dísztárgyak készítésének alapanyagát, és felfedezve kreativitásomat, a mai napig arra törekszem, hogy különleges és egyedi dolgokat állítsak elő belőle. Mindezt persze a népművészet keretein belül maradva.

Pappné Rácz Ildikó csuhéfonó népi iparművész

Pappné Rácz Ildikó csuhéfonó népi iparművész

Régi álmom valósult meg, mikor 2002-ben elkészült műhelyem, mely festői környezetben található. Az erdő szomszédsága a természetes anyagok közelsége jó alkotólégkört teremt. Műhelyemet szívesen megosztom csuhé és természetes anyagok /gyékény, szalma sás, termések/ iránt érdeklődő kedves vendégekkel. Szívesen megmutatom a csuhéból, csutkából készült játékok, tárgyak készítésének módját. Csodálatos dolog az élettelen anyagot víz által, új formában élővé varázsolni. Sok örömet ad ez a tevékenység, mely felnőttnek alkotás, gyermekeknek játék. Kiegészítő programként erdei túrázást, lovaglást, íjászatot tudunk ajánlani családommal. Előzetes egyeztetés alapján a hét bármely napján várom a látogatókat.

Szabó Karolina Szalmafonó

Szabó Karolina Szalmafonó

1943. január 27-én születtem Kapolcson. 35 éven keresztül óvónoként dolgoztam, 6 évvel ezelott címzetes vezeto óvónoként mentem nyugdíjba Gyorben. Sokat dolgoztam a közmuvelodésben - kórusban énekeltem, C kategóriás muködési engedéllyel bábszakkört vezettem. 15 évvel ezelott - a debreceni Szabó Sándorné népi iparmuvésszel történt találkozás révén -ismerkedtem meg a szalmafonással. Visszaidézte bennem szülofalum népi hagyományait, ahol a paraszti élet mindennapos anyaga volt a szalma. Kapolcson legtöbben véka és szakajtó készítésével írták be nevüket a történelembe, ami nekem akkor csak játék volt, miután ellestem tudományukat.

Szabóné Marika csuhébabái

Szabóné Marika csuhébabái

A Szabolcs megyei Timár községben születtem. (Tokajtól 4 km.) Gyermekkoromban a ház körül, kertben, réten található dolgokból készült játékokkal játszottunk. A kukorica takaró leveleiből (csuhéból) készültek kedvenc babáim. Később sorsom az alföldi tanyavilágba sodort. A hosszú téli estéken újra felelevenítettük ismerőseimmel a régi népi foglalkozásokat. Kiállításokat, vásárokat, játszóházakat szerveztünk, hogy az ifjúság is megismerje a természetes anyagokból készített, ill. készíthető játékokat, dísz- és használati tárgyakat. 2002-ben "Csuhébabák" címmel jelent meg kis füzetem, melyben a csuhébaba készítés alapjaival ismerkedhet meg az olvasó. Erről a kiadványról, az ötletek menüpontnál bővebben is olvashat. Verseimet eleinte csak magamnak - az asztal fiókjának - írtam. Később pályázatokon is indultam velük, pl. a Négy évszak cíművel, ami egy helyi újság felhívása nyomán született. Verseimben gyakran írok fiatalon elhunyt édesanyámról, gyermekkoromról, és az engem körülvevő táj szépségéről. Az élet úgy hozta, hogy nemrég visszaköltözhettem szülőfalumba. Régi iskolatársaimmal, új ismerősökkel, összefogtunk, hogy megvalósítsuk azt, amiről mindig is álmodtam, hogy bemutassuk ezt a k

Telekné Tóth Ilona gyékényfonó népi iparművész

Telekné Tóth Ilona gyékényfonó népi iparművész

Gyermekkorom óta foglalkozom különféle kézműves technikákkal, de a gyékény csak az 90.-es években ihletett meg, amikor a munkám Tápéra kötött. Itt ismerkedtem meg a gyékényfeldolgozás alapjaival. A tárgykészítés fortélyait Kiss Lászlónétól a népművészet mesterétől sajátítottam el. Mivel a kézimunka soha nem állt távol tőlem a gyékényes kézművesség elég nagy szerepet játszik az életemben.

Tuti menü