Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Kézműves Csipkekészítők, Hímzők képes leírás - Kézműves - Népi mesterek.tlap.hu
részletek »

Kézműves Csipkekészítők, Hímzők - Kézműves - Népi mesterek.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: kezmuves.tlap.hu » Kézműves Csipkekészítők, Hímzők
Keresés
Találatok száma - 4 db
(c) Halasi Csipke

(c) Halasi Csipke

1902 decemberében a Magyar Iparművészeti Társulat karácsonyi kiállításán mutatta be Dékáni Árpád, az azóta világhírűvé vált halasi csipkék első darabjait. 'Halasi magyar csipkék, cérna és selyemből. Rózsás, szarvasos, bimbós, címeres, leveles, szőlős, virágos, lukacsos, hattyús, tubarózsás stb. mintával. Az 'eredeti magyaros mintákkal, eredeti új technikával' készült halasi csipke ettől az időponttól kezdve a magyar iparművészet szerves részévé vált, s a halasi csipkeműhely egyike azon kevés, a századforduló táján alakult műhelynek, mely -sokszor nagy nehézségek közepette, de - a mai napig is működik.

Csetneki Magyar Csipke

Csetneki Magyar Csipke

A horgolt csipke készítésének lényege abban áll, hogy az ábrás részek külön-külön horgoltatnak, azután egy a csipkeminta rajzával ellátott papiroslapra vagy szövetre tüzetnek s helyzetükben horgolt hálózattal rögzíttetnek. Ez a csipkefaj nálunk művészies kivitelben készül s neve: csetneki csipke. Amire Magyarország büszke lehet; a világ egyik legszebb kézzel készült csipkéje a Csetneki Magyar Csipke.

Míves-Hímzés Kft.

Míves-Hímzés Kft.

Tevékenységünket a kézzel készült hímzésekre, horgolásokra alapoztuk. Első sorban a tájjellegű különböző technikákkal készült használati, és dekorációs termékekre összpontosítottuk a munkánkat. Ma már több igényt kielégítő munkával szeretnénk az egyéni megrendelőknek, valamint különböző cégeknek ajándékozási ill. használati tárgyakkal ötletet adni. Munkáink csak természetes alapanyagokból készülnek, igy használatuk teljesen biztonságos. Gondolok itt pl. a gyermekeknek készült munkáinkra is. Több esetben rendeztünk önálló kiállítást, azzal a céllal, hogy megismertessük, és megszerettessük az emberekkel a kézzel készült szép kézimunkákat, egyben hasznos tanácsot is adtunk minden érdeklődőnek.

Nyíri Sándorné   Népi iparművész Honlapja

Nyíri Sándorné Népi iparművész Honlapja

1971 óta foglalkozom népművészettel, elsősorban a beregi keresztszemes minták tervezésével és hímzésével. 1983-ban végeztem Budapesten a Népművészeti Akadémián, 1986-ban kaptam meg a népi iparművész címet. 1971 és 1999 között a nyíregyházi Népi Iparművészeti és Háziipari Szövetkezetben dolgoztam, majd 1999 óta önálló vállalkozóként folytatom a beregi keresztszemes minták tervezését és az elkészült termékek (különböző méretű futók és terítők, párnák, tűpárnák és könyvjelzők) értékesítését.

Tuti menü