Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
A pipakészítésről cikkek képes leírás - Kézműves - Népi mesterek.tlap.hu
részletek »

A pipakészítésről cikkek - Kézműves - Népi mesterek.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: kezmuves.tlap.hu » A pipakészítésről cikkek
Keresés
Találatok száma - 5 db
Benei Péter pipakészítő

Benei Péter pipakészítő

Benei Péter gyermekkora óta vonzódik a fa megmunkálásához. Kisfiúként fából készített öccsének és magának játékokat. Az egri gimnáziumban műbútor-asztalos politechnika szakra járt, ennek ellenére pályája műszaki irányba terelődött. 1996-ban egy hirtelen jött betegség miatt nyugdíjazták. A lábadozás idején felrémlett benne berettyóújfalui nagyapja emléke, aki gyönyörű pipákat faragott magának és a környékbeli embereknek. (Néhányat Benei Péter ma is féltve őriz.)

Debreceni pipa

Debreceni pipa

A nagy múltú debreceni ; fazekassághoz kapcsolódva valószínűleg a 17. sz.-tól égettek pipát. Mivel azonban a dohányzást rendelkezések tiltották, eleinte titokban. Még 1703-ban is csak a fazekasmesterek özvegyeinek engedte meg a pipagyártást a debreceni tanács azzal a feltétellel, hogy egyetlen egyet sem adnak el helyben. A 18. sz. végére virágzó kisipari ágazattá vált a debreceni pipagyártás. Már nemcsak kiegészítő foglalkozásként űzték a fazekasmesterek, hanem sokan kizárólag pipagyártásra szakosodtak. A 19. sz. első felében átlag évi 10 millió pipa készült a városban. Nagy részét távoli városokban árusították, jutott belőle jelentős tételben Angliába és Hollandiába is, ahol a matrózoknak rendelték a kereskedők.

Magyar Pipaklub Egyesület

Magyar Pipaklub Egyesület

A Magyar Pipaklub Egyesület azzal a céllal jött létre, hogy megőzizze, ápolja, továbbadja a pipázás hagyományait, kutassa a pipázás történelmi és kultúrális gyökereit, valamint - beleértve az érdekvédelmet is - összefogja a magyar "pipás társadalmat".

Nagy Zoltán - Körmendi agyagpipák

Nagy Zoltán - Körmendi agyagpipák

Működhetett-e agyagpipa-készító központ a XIX. század eleji Körmenden? A fenti kérdésre nehéz válaszolni. Egyrészt azért, mert a témánkra vonatkozó írott források száma egy kézen megszámlálható, másrészt pedig azért, mert a válaszadáshoz a földből előkerült leleteket is meg kell tudnunk szólaltatni. A fellelhető szakirodalom áttekintését követően állíthatom, hogy egyetlen írott forrástól eltekintve halvány említés sem történik arról, hogy Körmenden a XIX. század folyamán pipakészítő műhely tevékenykedne.

Pipakészítés galéria

Pipakészítés galéria

Pipakészítés az 1880-ban Gallwitz Lipót által alapított műhelyben tradicionális eszközökkel. Az alábbi oldalon egy kis méretű "prince" pipának az elkészítését tekintheti meg a kedves érdeklődő.

Tuti menü